Skoči na glavno vsebino

Izkušnje spletne izvedbe srečanja INSAFE Training Meeting

petek, 12. 6. 2020 7:35

Sodelavci Arnesa se v okviru svojega dela v projektu Safe.si redno udeležujemo delovnih srečanj evropskega sodelovanja, ki jih pripravlja naše krovno omrežje INSAFE. Ta srečanja in delavnice običajno potekajo v živo, tokrat pa smo se, zaradi omejitev ob pandemiji virusa Covid-19, prvič srečali prek spleta.

Kako je potekal dogodek prek spleta?

Zaradi srečanja »on-line« smo morali pri tem v celoti spremeniti potek dogodka in pristop k delavnicam in predavanjem.

Naša živa srečanja potekajo le dva dni, a v zelo strnjeni obliki. Delavnice, predstavitve, posveti, srečanja delovnih skupin in izmenjava izkušenj ter praks z raznih področij si sledijo v napetem ritmu, z namenom da čim bolje izkoristimo dva dneva, ki sta nam na voljo. Tudi vse odmore in celo večerno družabno srečanje uporabimo predvsem za izmenjavo izkušenj in znanj, saj dnevi nikoli niso dovolj dolgi za vse, kar želimo deliti.

Takega dogodka pa v nespremenjeni obliki nismo mogli preseliti na splet, saj bi bilo od udeležencev povsem nerealno pričakovati, da se lahko v svojem lokalnem okolju, kjer smo vsi izpostavljeni različnim motnjam, dva dneva v celoti posvetijo izključno našemu srečanju.

Srečanje na daljavo je tudi veliko bolj izpostavljeno motnjam zaradi občasnih tehničnih težav, kot so na primer nestabilne povezave udeležencev. Od udeležencev in predavateljev pri  tem pristopu zahteva veliko v večji napor že to, da ostanejo osredotočeni na vsebine.

Nov pristop za nove razmere

Zaradi tega smo to pomlad k spletnemu srečanju pristopili na povsem nov način. Srečanje se je raztegnilo na kar deset dni. Prvi teden so vsak dan potekale tematske delavnice, delovna srečanja in izmenjava praks. Udeleženci so si tako za udeležbo vzeli le manjši del svojega delovnega dneva.

V drugem tednu pa so dva zaporedna dneva potekala predavanja, a v le po treh krajših sklopih dnevno, dolgih od uro do uro in pol. Predavanja so potekala prek video konference, kjer je bila slušateljem omogočena interakcija s predavateljem prek vmesnika za pomenke (chat). Ker je zgolj interakcija med predavateljem in moderatorjem, ki sledi vprašanjem in komentarjem ter jih posreduje predavatelju, nekoliko omejena, smo k vsakemu predavanju dodali tudi dva udeleženca, ki sta se po predavanju vključila v pogovor s predavateljem in mu postavila vprašanja, ki so relevantna za širšo skupnost.

Ta pristop k srečanju v spletni obliki se je izkazal kot zelo uspešen, čeprav seveda ni mogel v celoti nadomestiti srečanja v živo.

Pri INSAFE gre za tesno povezano skupnost, zato smo letošnjo pomlad seveda vsi zelo pogrešali živo srečanje. Za neke vrste »tolažilno nagrado« za vse nas smo zato pripravili videe pod skupnim naslovom »#GiveCOVIDtheBoot!«, ki vsaj malo razbijejo ta občutek medsebojne oddaljenosti, ki ga trenutno vsi občutimo.

Tudi v Safe.si smo pripravili svoj kratki »#GiveCOVIDtheBoot!« video.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)