Skoči na glavno vsebino

Glasba povezuje ljudi, Arnes povezuje glasbenike

sreda, 21. 12. 2016 8:47

Arnes_LOLA_Akademija-za-glasbo_Univerza-v-Ljubljani_DSC_0796_500V prazničnem času pokukajte v ozadje koncerta, ki je z Mozartovo glasbo istočasno povezal Ljubljano in Trst.

Tehnologija in klasična glasba sta, kljub temu da jih je ločevalo sto kilometrov, združila Simfonični orkester Konservatorija Giuseppe Tartini iz Trsta in večkrat nagrajena pianista Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani Urbana Staniča in Tima Jančarja. Glasbeniki so skupaj odigrali koncert “Posvetilo W. A. Mozartu”.

Občutek, nad katerim bi bil navdušen sam Mozart

LOLA (ang. LOwLAtency) je avdiovizualni sistem za pretočni video, ki omogoča hkratno izvajanje glasbe na dveh oddaljenih lokacijah brez zakasnitev. Tim Jančar je med pogovorom priznal, da je bil pred preizkusom sistema nekoliko zaskrbljen, kakšno težavo bo za izvajanje skladbe predstavljala zakasnitev zvoka.

Igranje s sistemom LOLA je slikovito opisal Urban Stanič, pianist in nekdanji državni prvak v šahu, matematiki in logiki: “Mislim, da bi bil Mozart nad občutkom, ki sem ga doživel, navdušen.”

Zvok in slika 100 kilometrov prepotujeta v 9 milisekundah

Pri zakasnitvi, ki znaša manj kot 35 milisekund, je moč igrati katerokoli glasbeno zvrst. Če zakasnitev znaša več kot 35 milisekund, je težje igrati v ritmu, kar še vedno omogoča izvajanje glasbe, ki ne potrebuje strogega ritma. Pri zakasnitvi, ki znaša več kot 55 milisekund, je glasbo težko igrati. Na koncertu je zakasnitev zvoka in slike znašala le 9 milisekund, od tega je znašala zakasnitev omrežja 1 milisekundo.

Profesionalni glasbeniki so sicer vajeni igrati z visokimi zakasnitvami. Te obstajajo tudi pri igranju v živo, saj je hitrost zvoka v zraku omejena.

Uporabnost sistema priznava znamenita slovenska pianistka

Poleg možnosti hkratnega izvajanja glasbenih koncertov na različnih lokacijah je sistem LOLA primeren tudi za vadbo in poučevanje glasbe na daljavo, kar je potrdila tudi znamenita slovenska pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak, ki jo uvrščajo med svetovno najbolj uspešne koncertne pianistke in poustvarjalne umetnice 20. stoletja.

Sistem ne bi deloval brez zelo zmogljivih omrežij

Za delovanje sistema LOLA je potreben zelo hiter optični internet in tako koncerta ne bi bilo možno izvesti brez uporabe zelo zmogljivega omrežja je povedal Stefano Bonetti, glasbenik in programski inženir Konservatorija Giuseppe Tartini iz Trsta, ki je tudi skrbnik sistema LOLA. ARNES, ki je del omrežja GÉANT, omogoča takšno povezavo z uporabo tehnologije svetlobnih poti.

V Sloveniji je bila tehnologija LOLA predstavljena že nekajkrat, posnetke preteklih izvedb in zadnjega koncerta si lahko ogledate tukaj.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)