Skoči na glavno vsebino

Dan varne rabe interneta – 6. 2. 2024

petek, 26. 1. 2024 14:35

Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si so pripravili veliko aktivnosti, ki se bodo odvijale preko celotnega februarja, meseca varne rabe interneta.

Spletno nasilje je velik izziv

Dan varne rabe interneta 2024 je letos posvečen problematiki spletnega nasilja. Da je spletno nasilje med mladostniki velik izziv, vsakodnevno ugotavljajo pri pogovorih z učenci in dijaki na Safe.si delavnicah (letno jih izvedejo okoli 800), kjer že učenci četrtih razredov osnovne šole redno pripovedujejo, da so bili žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja, posamezni primeri pa se pojavljajo tudi v nižjih razredih. Da so mladostniki močno vpleteni v spletno nasilje, kažejo tudi raziskave tega področja.

Spletnega nasilja ne smemo tolerirati, saj mladostniki blažje oblike spletnega nasilja normalizirajo, a zaradi njega kljub temu trpijo. Prav tako je zakoreninjeno napačno in škodljivo prepričanje, da si je žrtev sama kriva, da je žrtev spletnega nasilja. Številni povzročitelji in priče medvrstniškega spletnega nasilja pa so prepričani, da je vse skupaj le šala ter zabava in se ne zavedajo, da žrtev zaradi tega trpi.

Da bi opozorili mladostnike, učitelje in starše na perečo problematiko spletnega nasilja, so v okviru dneva varne rabe interneta pripravili številne aktivnosti, s katerimi osveščajo o problematiki spletnega nasilja. Vabimo vas, da se pridružite aktivnostim ali pa pripravite svoje in tako osveščate o problematiki spletnega nasilja.

Registrirajte se za izvedbo aktivnosti v mesecu varne rabe interneta

Šole in druge organizacije, ki delate z mladimi, prisrčno vabimo, da v mesecu februarju sami organizirate svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav s poudarkom na problematiki nasilja na spletu med otroki in mladostniki.

Za vas je pripravljen brezplačen spletni paket gradiv, ki vam ga bodo poslali na podlagi vaše registracije.

Na podlagi registracije vam bodo poslali dostop do:

  • spletnega paketa za učitelje s predlogi delavnic, aktivnosti, predstavitev za delo v razredu z učenci in dijaki;
  • pasice oz. spletnega bannerja za umestitev na šolsko spletno stran: »Praznujemo dan varne rabe interneta, 6. februar 2024«;
  • interaktivnega zemljevida Slovenije, ki bo prikazoval vse šole podpornice dneva varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Prosimo vas, da se za spletni paket gradiv prijavite preko obrazca za prijavo na paket gradiv >>

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)