Skoči na glavno vsebino

Arnes svetuje: Uporaba e-storitev za izobraževanje

četrtek, 21. 5. 2020 8:00

Na Arnesu šolam omogočamo brezplačno in varno uporabo širokega nabora storitev, ki jih lahko uporabite tudi pri izobraževanju na daljavo. Nabor storitev sega od e-pošte in sistema za prenos velikih datotek do spletnih učilnic in videokonferenčnih storitev.

Digitalna identiteta je osnova za uporabo e-storitev na področju izobraževanja. Učiteljem in učencem jo izdaja šola, ki z njo tudi upravlja. S to identiteto se udeleženec v izobraževalnem procesu identificira in uporablja e-storitve.

Arnes je nosilec nacionalne e-infrastrukture in ponudnik e-storitev za izobraževanje, ki povezuje vse slovenske šole v federacijo ArnesAAI – mrežo zaupanja izobraževalnih in raziskovalnih institucij ter ponudnikov storitev. Storitve so dostopne z enotno digitalno identiteto, AAI-računom.

Osebni podatki ostanejo pod nadzorom šole

Z AAI-računom, ki vam ga izda šola, lahko učenci in učitelji uporabljate storitve Arnesa in drugih ponudnikov v federaciji ArnesAAI in mednarodnem sistemu eduGAIN, ki prav tako nudi bogat nabor izobraževalnih storitev ter omrežja eduroam. Uporabniki z istim računom dostopate tudi do storitev ponudnikov, kot sta Microsoft in Google. Upravljanje z osebnimi podatki pri rabi AAI-računa vedno ostane pod nadzorom šole.

Šole učiteljem in učencem dodelite AAI-račun v spletnem imeniku Arnes MdM, ob tem pa jim lahko dodelite tudi »šolski« e-poštni predal, ki pod spletno domeno šole gostuje na Arnesu.

Spletne učilnice, spletišča in videokonference

Učitelji in učenci se z AAI-računom vključite v spletno učilnico – Arnes Učilnice, v kateri je med dejavnosti vključena tudi uporaba videokonferenc Jitsi – Arnes VID. V vzdrževanem okolju Arnes Splet lahko ustvarite več spletišč, vanje pa vključite spletne učilnice. Na Arnes Spletu podpiramo tudi uporabo orodij H5P za izdelavo interaktivnih e-gradiv.

Video posnetki in deljenje datotek

Video posnetke in gradiva, ki jih ustvarijo učenci ali učitelji, lahko shranite na portalu Arnes Video in vključite v šolsko spletno stran ali spletno učilnico. Objavljeni posnetki so lahko javni ali pa namenjeni ogledu znotraj šole. Zelo velike datoteke (do 100 GB) si učenci in učitelji lahko varno in kriptirano izmenjujete z uporabo orodja Arnes Filesender.

Učiteljem, ki bi želeli med seboj ali z učenci deliti več datotek in celotne mape, je na voljo storitev CERNbox, kjer podatki v okviru omrežja GÉANT varno gostujejo v znamenitem evropskem raziskovalnem središču CERN.

Slovensko izobraževalno omrežje

Tudi do portala SIO in storitev, kot sta e-Listovnik ali spletne Skupnosti SIO, dostopate z uporabo AAI-računa. V okolju Skupnosti potekajo spletna izobraževanja, množični odprti spletni tečaji – MOST, o rabi e-storitev in varni rabi informacijskih tehnologij, prav tam so aktivne tudi strokovne SODelov@lnice, kjer učitelji posameznih predmetov pod mentorstvom svetovalcev Zavoda za šolstvo izpopolnjujejo načine izobraževanja z uporabo e-storitev.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)