Skoči na glavno vsebino

25-letnica prve slovenske spletne strani

ponedeljek, 12. 11. 2018 22:25

Leta 1993 se je zgodila marsikatera sprememba, ki je svojimi posledicami vplivala na podobo sveta, kot ga poznamo danes. Za dogodek, ki je bil prvotno v ozadju, vendar je imel dolgoročen in močan vpliv na današnji svet, je zaslužen britanski informatik Tim Berners-Lee, ki je CERN prepričal, da v javno last prepusti tehnologijo in izvorno kodo za hipertekst.

Ta dogodek označuje začetek dobe enostavno dostopnih informacij v računalniških omrežjih – dobe svetovnega spleta.

Vzpostavitev prvega slovenskega spletnega strežnika

Na ta dogodek se je v Sloveniji hitro odzval Mark Martinec s sodelavci z Instituta Jožef Stefan. Jeseni leta 1993 je na računalniku CONVEX C3860 v tedanjem slovenskem Nacionalnem superračunalniškem centru vzpostavil prvi slovenski spletni strežnik.

Na spletnih straneh ni predstavil samo raziskovalnega dela instituta, ampak tudi Slovenijo. Predstavitev je bila javno objavljena 23. novembra 1993 in je bila 20. januarja 1994 skupaj z Japonsko izbrana za najboljšo predstavitev države na svetu.

Prepoznavnost Slovenije na svetovnem spletu

Predstavitev Slovenije na spletu ni ostala neopažena. Deset mesecev po mednarodnem priznanju Slovenije je bila mlada država že prisotna na svetovnem spletu, s tem pa se je kazala kot dinamična in tehnološko napredna.

Poleg predstavitve je spletna stran začela kmalu vsebovati povezave na različne ustanove, ki so se vključevale v svetovni splet. Na podlagi tega je nastal eden prvih nacionalnih indeksov spletnih strani, s tem pa je stran www.ijs.si/slo (SloWWWenija) postala tudi odskočna stran za slovenske uporabnike spleta. 1. marca 1994 je stran prerasla v projekt Mat’kurja.

25 let kasneje

Danes si sveta brez spleta ne moremo več predstavljati. Arnes Splet je brezplačna in enostavna rešitev za postavitev spletišč. Temelji na najbolj razširjenem in priljubljenem sistemu za upravljanje spletnih vsebin – WordPress, s prijaznim vmesnikom pa lahko hitro in preprosto postavite spletno stran in se posvetite vsebini. Več informacij o prihodnosti IKT v Sloveniji lahko dobite na konferenci Mreža znanja.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)