Skoči na glavno vsebino

Z internetom stvari se IPv4 umika protokolu IPv6

ponedeljek, 27. 6. 2016 11:16

IPv6_srecanje_SINOG_3_Arnes_naslovna_500IPv6-srečanje in tretje srečanje SINOG, ki ju organizirajo Arnes, Zavod go6 in LTFE sta že nekaj let osrednja slovenska in regionalna dogodka. IPv6-srečanje obravnava prehod na protokol IPv6, SINOG (Slovenian Network Operators Group) pa združuje omrežne strokovnjake.

V zanimivi mednarodni zasedbi predavateljev in udeležencev je 21. junij, ko je potekalo 11. slovensko IPv6-srečanje, minil v znamenju interneta stvari in protokola IPv6.

Zanimivo je novo razmišljanje, ki ga zaznavamo pri več svetovnih operaterjih. Dvojni sklad je predrag, po uvedbi razmišljajo o umikanju IPv4 iz čim večjega dela omrežja, saj s tem pocenijo delovanje mreže,” je zapisal Jan Žorž ustanovitelj in direktor Zavoda Go6, to pa je potrdil tudi predavatelj Ron Broersma, ki deluje v vojni mornarici ZDA.

Podobno razmišljanje je zaznati tudi v podatkovnih centrih velikanov – Facebook je IPv4 umaknil na skrajne robove podatkovnih centrov, Google to ravnokar počne, LinkedIn pa tudi, kar je med predavanjem razkrila Stephanie Schuller.

Kako je z uvedbo IPv6 v Sloveniji?

Napredek se v Sloveniji dogaja v zakulisju, operaterji izvajajo testiranja in poročilo stanja dveh največjih operaterjev kaže na to, da se zadeve izboljšujejo. Krivulja uporabnikov protokola IPv6 strmo narašča, kar daje upanje, da bo tudi v Sloveniji v čim krajšem času dosežena kritična masa in bo IPv6 privzeto omogočen vsem naročnikom.

Tehnologija ni nevtralna

22. junija je potekalo srečanje SINOG, ki se je nadaljevalo s strokovnimi predavanji mednarodnih in domačih omrežnih strokovnjakov, ki so razpravljali o avtomatizaciji omrežij in storitev. Predavanja na temo orodij za avtomatizacijo IT-postopkov, tehnologije kot je Docker, interneta stvari in varnosti, je popestril tudi Domen Savič, ki je dejal: »Tehniki ste slabi ljudje,« in nadaljeval s pozivom, da mora tehnološka skupnost povzdigniti svoj glas tudi v javnih razpravah, saj tehnologija nikoli ni nevtralna.

Na portalu Arnes Video si lahko ogledate predavanja IPv6-srečanja in predavanja srečanja SINOG 3.0.

Fotografije z dogodkov si lahko ogledate tukaj:
11. slovensko IPv6-srečanje
SINOG 3.0

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)