Skoči na glavno vsebino

Ukinili smo videokonference visoke kakovosti

sreda, 27. 12. 2023 13:01

Storitev Arnes Videokonference visoke kakovosti smo v novembru ukinili. Storitev je bila v zadnjem času na voljo omejenemu številu uporabnikov za specifične projekte. Če bo v letu 2024 znova večja potreba po tovrstni storitvi, bo Arnes zagotovil potrebne licence. Vaš interes po tovrstni storitvi in morebitna vprašanja nam lahko sporočite na e-naslov video-podpora@arnes.si.

Več o storitvi od leta 2003 do danes

Storitev videokonference visoke kakovosti je Arnes začel nuditi v letu 2003 pod imenom MCU oziroma H.323, saj je bila storitev prvotno namenjena predvsem sobnim videokonferenčnim sistemom. Storitev je bila namenjena predvsem sodelovanju skupin, tradicionalno predvsem s sobnimi sistemi, ko se na eni lokaciji zbere več udeležencev.

Od leta 2011 je storitev omogočala prenos visoke kakovosti zvoka in slike, tudi v ločljivosti do FullHD 1080p in tekočo sliko 30 slik/s. V letu 2014 je bila dodana podpora za WebRTC, kar je omogočilo zelo enostaven priklop v videokonferenco tudi že samo z uporabo brskalnika in spletne kamere.

Storitev je bila zadnja leta zasnovana na programski opremi Pexip in je omogočala povezovanje uporabnikov v skupne videokonferenčne sobe z uporabo zelo različne opreme in protokolov. Primerna je bila tudi za izvedbo zahtevnejših videokonferenčnih srečanj.

Uporaba sobnih videokonferenčnih sistemov sicer omogoča zelo zanesljivo delovanje in neodvisnost od posodobitev programske opreme na računalnikih. Videokonferenčna storitev je uporabljala infrastrukturo, ki je v Arnesovih podatkovnih centrih v Sloveniji, zato se je videokonferenčni promet prenašal samo preko Arnesovih strežnikov in omrežja.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)