Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan IPv6 – brez panike

torek, 7. 6. 2011 12:28

IPv4-naslovnega prostora je dokončno zmanjkalo. Se bo rast interneta ustavila? Seveda ne, saj prihaja novi internetni protokol IPv6.

Kako dobro smo pripravljeni in kakšne težave lahko pričakujemo? Vse to bomo preverili z velikim testom združenja Internet Society, ki bo 8. junija 2011 organiziralo svetovni dan IPv6. Na ta dan bo večina vodilnih ponudnikov internetnih storitev, kot so Google, Facebook, Yahoo … dostop do svojih vsebin ponudila tudi preko protokola IPv6. Prav tako se bodo svetovnemu dnevu IPv6 na pobudo zavoda Go6 pridružili tudi nekateri slovenski ponudniki spletnih vsebin.

 “Brez panike”, pravijo IPv6-strokovnjaki, “večina oziroma več kot 99 % uporabnikov naj testa sploh ne bi občutila”. Bodo pa rezultati tega testa služili predvsem za ugotavljanje morebitnih težav, ki nas lahko doletijo ob bolj množični uporabi novega protokola v bližnji prihodnosti.

Pomirja nas lahko tudi visoka uvrstitev Slovenije na lestvici “zrelosti IPv6” oz. “IPv6 RIPEness”, ki jo izvaja RIPE (evropski register naslovov IP), saj smo že dve leti na samem vrhu.

Na prihod novega protokola je pripravljeno tudi omrežje ARNES, prav tako so že od leta 2010 preko IPv6 dosegljive Arnesove spletne strani in še nekatere druge storitve. Arnes je 2. in 3. junija 2011 v sodelovanju z zavodom Go6 in Laboratorijem za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko (LTFE) organiziral že 5. IPv6-srečanje, na katerem so preverili kakšna je pripravljenost in zanimanje slovenskih ponudnikov za objavo spletnih vsebin na protokolu IPv6.

Za večjo ozaveščenost širše javnosti je Arnes na svojih spletnih straneh objavil Vodnik po protokolu IPv6, ki odgovarja na najbolj pogosta vprašanja uporabnikov oziroma svetuje, kaj naj ti storijo v primeru težav pri dostopu do spletnih vsebin IPv6.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)