Skoči na glavno vsebino

Srečanje skupnosti RIPE v Ljubljani

sreda, 28. 3. 2012 12:24

Med 16. in 20. aprilom 2012 bo v Ljubljani organizirano 64. srečanje RIPE – petdnevni dogodek, na katerem bomo gostili internetne strokovnjake, ponudnike internetnih storitev in vsebin, operaterje ter ostale udeležence s celega sveta. Na srečanju, ki bo v Grand Hotelu Union v Ljubljani, pričakujemo okoli 500 udeležencev.

Dogodek organizira RIPE NCC s pomočjo lokalnih organizatorjev – zavodov Arnes in Go6 ter Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko.

RIPE NCC je eden izmed petih regionalnih internetnih registrov (RIR), ki so zadolženi za zagotavljanje pravične porazdelitve in odgovorno upravljanje naslovov IP in s tem povezanih virov. Ti viri so potrebni za stabilno in zanesljivo delovanje interneta in posledično svetovnega spleta.

Uvod v tokratno srečanje bosta dve delavnici. Delavnico o varnem oglaševanju v BGP bo vodil legendarni Randy Bush, delavnico o prepoznavanju in odpravljanju težav z DNS pa João Damas in Shane Kerr, ki ga mnogi sistemski administratorji poznajo kot vodjo razvoja DNS-strežnika BIND 10. Srečanje RIPE poteka v delovnih skupinah, med katerimi naj posebej opozorimo na naslednje:

  • IPv6,
  • usmerjanje internetnega prometa (Routing),
  • stičišča internetnih ponudnikov (EIX),
  • imenski sistemi (DNS),
  • testiranje in meritve (MAT),
  • upravljanje z internetnimi viri (Address Policy),
  • preprečevanje zlorab (Anti-Abuse).

Vsem skupne teme pa so predstavljene na plenarnih srečanjih, na katerih nestrpno pričakujemo tudi predavanja slovenskih strokovnjakov: Benjamina Zwittniga z Arnesa, Gorazda Božiča z Arnesovega SI-CERT in Ivana Pepelnjaka iz podjetja NIL. Poslastica srečanj RIPE so neformalni pogovori (BoF).

Med predavatelji in udeleženci dogodka bo nekaj velikih imen, kot so Randy Bush, Mark Townsley, Martin J. Levy, Ruediger Volk, Daniel Karrenberg, Jari Arkko in še mnogi drugi, ki so pisali zgodovino in narekujejo smernice razvoja interneta. Nekaj izmed njih smo tudi že gostili na tradicionalnih slovenskih IPv6-srečanjih. Program srečanja je objavljen na spletni strani dogodka.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)