Skoči na glavno vsebino

SLO IGF’16: Velik pomen odprtosti in vključevanja

sreda, 18. 5. 2016 17:01

slovenski forum o upravljanju interneta_internet governance forum_Arnes_SLO IGF_16_100016. maja je potekal 1. slovenski forum o upravljanju interneta SLO IGF’16, ki je bil namenjen povezovanju in vključevanju širokega kroga strokovnjakov iz vladnega in zasebnega sektorja, tehnične skupnosti in civilne družbe.

Na forumu je potekala izmenjava mnenj in izkušenj o upravljanju interneta v regiji in širše, pogovor o nevtralnosti interneta, ki je vse bolj v ospredju evropskih razprav in obravnava digitalne ločnice.

Strpen, odprt in enakopraven pogovor o temah, ki so skupne vsem, je bilo vodilo foruma, ki ga je uvodoma izpostavila Barbara Povše Golob iz Arnesa, tak pomen pa je poudaril tudi Frederic Donck, direktor evropske regionalne pisarne Internet Society.

Kdo upravlja internet?

Uvodni panel je bil posvečen vprašanju, kdo upravlja internet in primerom dobrih praks v regiji. Pogledi na vprašanje so različni, o samem konceptu se je začelo razpravljati pred več kot desetletjem, v letu 2006 pa so Združeni narodi ustanovili Internet Governance Forum, ki velja za glavnega spodbujevalca debate o razvoju interneta. Uvodni panel si lahko ogledate tukaj (VIDEO).

Zakaj je pomembna internetna nevtralnost?

Razprava se je nadaljevala z aktualnim vprašanjem o pravi internetni nevtralnosti in njeni pomembnosti. Konec lanskega leta je bila sprejeta uredba, ki določa ukrepe v zvezi z dostopom do odprtega interneta na ravni Evropske unije. Pogledi na samo uredbo so še kako različni. Posnetek si lahko ogledate tukaj (VIDEO).

Kaj je digitalna ločnica?

Zaključni panel je bil namenjen pogovoru o digitalni ločnici med interesnimi skupinami, torej neenakosti med tistimi, ki imajo ali morda nimajo dostopa do novih tehnologij in razliko v zmožnostih uporabe ter izrabe digitalnih tehnologij. Posnetek si oglejte tukaj (VIDEO).

Fotografije z dogodka si lahko ogledate tukaj. 

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)