Skoči na glavno vsebino

Predavanje: Do Marsa in nazaj – prek Ljubljane

ponedeljek, 11. 12. 2017 9:02

V torek, 12. decembra 2017, ob 15. uri, vas vabimo na predavanje Luke Lukas in Reda Boumgharja z Evropske vesoljske agencije. Predavanje bo potekalo v veliki predavalnici Instituta Jožef Stefan, na Jamovi cesti 39, v Ljubljani.

Inženirka Luke Lukas se ukvarja z upravljanjem sonde Mars Express, Red Boumghar pa z analizo pridobljenih podatkov. Predavanje se bo osredotočalo na izzive, s katerimi se človeštvo srečuje pri raziskovanju drugih planetov.

Kaj storiti z vesoljsko sondo?

Evropska vesoljska agencija se je po dvanajstih letih delovanja vesoljske sonde Mars Express znašla pred odločitvijo, ali bi orbitalno sondo ogrevali, da se ne shladi, morda raje varčevali z baterijami, da se ne iztrošijo, ali pa opravljali znanstvene naloge.

Rešitev v slovenskih rokah

Pri izbiri najboljšega kompromisa je sodelovala tudi slovenska raziskovalna skupina MMMe8 z Instituta Jožefa Stefana, ki je pri rudarjenju podatkov uporabila zmogljivosti slovenskega superračunalniškega omrežja – SLING.

Srečanje z ljudmi, ki raziskujejo vesolje

Na predavanju boste izvedeli, kako je model problema oblikovala inženirka, ki skrbi za sondo, kako so problem preoblikovali matematiki in kdo vse je pomagal poiskati optimalno rešitev. Po predavanju boste imeli tudi edinstveno priložnost srečati ljudi, ki delujejo v srcu izjemne evropske vesoljske odprave in njihove sodelavce v Sloveniji, ki so našli pravi odgovor na zastavljena vprašanja.

Superračunalniki za znanstvenike in raziskovalce

V Sloveniji lahko superračunalniško infrastrukturo uporabljajo vsi raziskovalci, saj jim je na voljo Arnesova testna gruča. Za uporabo je potrebna zgolj pridobitev digitalnega potrdila. Uporabnik lahko hitro in enostavno opravi zelo kompleksne izračune, saj so mu na voljo računalniki po vsem svetu, uporaba certifikata pa zagotavlja določeno stopnjo varnosti. Raziskave, ki bi sicer na enem računalniku potekale več desetletij, je mogoče s pomočjo superračunalnika izvesti v nekaj dnevih.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)