Skoči na glavno vsebino

Praznujemo Dan varne rabe interneta

torek, 9. 2. 2016 9:06

1453377095sid_znacka_2016Danes, 9. februarja 2016, praznujemo Dan varne rabe interneta pod sloganom “Prispevaj k prijaznejšemu internetu tudi ti!” Odgovornost, da bi bil internet prijazno in varno okolje za vse uporabnike, od najmlajših do starejših, nosimo vsi, saj lahko vsak izmed nas internet izboljša tako, da je prijazen do drugih uporabnikov, spoštuje in varuje svojo zasebnost in zasebnost drugih, ne zanemarja odnosov v živo zaradi rabe tehnologije, internet uporablja preudarno in odgovorno sebi in drugim v prid.

Tudi v februarju 2016 v točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI, katere partner je Arnes, pripravljajo praznovanja ob osrednjem letnem dogodku – Dnevu varne rabe interneta.

Kako učence in dijake osvestiti o prijazni in varni rabi interneta in mobilnih naprav?

Na številnih slovenskih šolah v mesecu februarju, ki ga že več let obeležujemo kot mesec varne rabe interneta, potekajo različne aktivnosti, s katerimi učence in dijake osveščajo o prijazni in varni rabi interneta in mobilnih naprav. V ta namen so na slovenski točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI pripravili spletni paket gradiv za delo z učenci, ki ga je naročilo več kot 215 šol. Prav tako so pripravili plakat za osnovne in srednje šole, s katerim skušajo mlade opozoriti na posledice pošiljanja razgaljenih slik. Plakat mlade spodbuja k premisleku, preden pošljejo takšno fotografijo ter jih poziva, da naj rečejo sekstingu ne.

Praznovanju meseca varne rabe interneta se je pridružila RTV Slovenija, ki bo začela s predvajanjem izobraževalnih risank Ovce.sk, ki mlade osveščajo glede varne rabe interneta in mobilnih naprav.

Pripravljena sta dva nova priročnika

Na točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI so letos posebno pozornost posvetili tudi učiteljem in ravnateljem. Pripravili so dva nova priročnika, ki bosta v pomoč pri reševanju težav pri uporabi interneta in mobilnih naprav, s katerimi se na šolah srečujejo. Prvi priročnik je namenjen učiteljem in obravnava medvrstniško nasilje na spletu. Drug priročnik, z naslovom Problematika spletne varnosti v šolah – smernice za vodstva šol, pa je namenjen vodstvom šol. V njem dr. Benjamin Lesjak z Inštituta za pravne rešitve informacijske družbe Maribor obravnava problematiko odzivanja šol v primeru spletnih incidentov in svetuje, kako v teh primerih ravnati. Priročnika bosta še v februarju dosegljiva na spletni strani www.safe.si.

Dr. Benjamin Lesjak je svojo odločitev za pripravo priročnika pojasnil: “Vrsto let že sodelujem s šolami pri projektu Safe.si kot predavatelj za starše in učitelje ter izvajalec delavnic za učence. Ob pogovorih z ravnatelji in učitelji šol pogosto naletim na številna vprašanja s področja varne in odgovorne rabe interneta, kaj storiti, ko gre nekaj narobe. Opažam tudi veliko pripravljenost in željo ravnateljev po ureditvi tega področja. Ravnatelji se morajo zavedati, da zgolj z ukrepom, na primer spremembo internih aktov, omogočijo zgolj formalno ureditev varne in odgovorne rabe interneta. Nato se mora ta ureditev izvajati dan za dnem z izobraževanjem, opominjanjem, promocijo, pogovori z učenci in njihovimi starši.”

Na SAFE.SI so se za pripravo obeh priročnikov odločili, ker ugotavljamo, da se šole vedno pogosteje ukvarjajo s težavami in problemi, ki jih imajo učenci in dijaki pri uporabi interneta in drugih informacijsko komunikacijskih tehnologij. Med težavami je največ medvrstniškega nasilja in objavljanja neprimernih vsebin, s čimer pa se šole ne znajo vedno spopasti na pravi način. Oba priročnika jim bosta pri tem v veliko pomoč.

11. februarja bo v Ljubljani potekal izobraževalni seminar, z naslovom Problematika spletne varnosti v šolah. Na njem se bodo vodstveni delavci šol seznanili s problematiko spletne varnosti na šolah in dobili informacije, kako prepoznati varnostne zaplete in kako se na njih odzvati.

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)