Skoči na glavno vsebino

Oglejte si dokumentarni film Ujete v medmrežju

četrtek, 20. 5. 2021 15:29

Na TV SLO 1 prihaja češko–slovaški izobraževalni dokumentarni film Ujete v medmrežju, ki prikazuje družbeni eksperiment, v katerem se je v zgolj desetih dneh na lažne profile 12-letnic odzvalo večje število spolnih plenilcev. Ogledate si ga lahko 25. maja, ob 20. uri.

Češka avtorska ekipa je v filmskem studiu postavila tri otroške sobe, opremljene s kamerami in računalniki, vloge 12-letnic pa so odigrale tri odrasle igralke mlajšega videza. Dekletom so ustvarili lažne profile na spletnih omrežjih kot so denimo Facebook, Snapchat, Skype. Kamere so dekleta spremljale deset dni od 12. ure do polnoči, ko so bile aktivne na spletu, pa tudi takrat, ko so se dobile s plenilci – takih neposrednih srečanj je bilo 21.

Deklicam so celo grozili in jih poskušali izsiljevati

Z moškimi vseh let, ki so se deklicam oglasili, so te klepetale in se pogovarjale prek Skypa. Velika večina je od njih zahtevala neko obliko spolnosti prek spleta, pošiljali so jim svoje erotične fotografije in posnetke s pornografsko vsebino, nekateri so jim celo grozili in jih poskušali izsiljevati z njihovimi ponarejenimi golimi fotografijami.

Dekleta so imela ves čas snemanja in še mesece po tem na voljo podporo filmske ekipe, psihologov, seksologa in ne nazadnje policije. Slednja je primer po koncu snemanja vključno s posnetki tudi prevzela. Televizija Slovenija bo predvajala različico, prilagojeno gledalcem nad 12 let, ki so jo ustvarjalci pripravili, da bi dosegli tudi potencialne žrtve spolnega nadlegovanja. V njej je nekaj najbolj eksplicitnih prizorov nadlegovanja iz izvirne celovečerne različice izpuščenih, dodani pa so nasveti in izjave treh protagonistk, ki so spolno nasilje prek spleta doživele na svoji koži.

Dokumentarni film bo pospremila pogovorna oddaja

Dokumentarni film bo po koncu predvajanja – ob 21. uri, na TV SLO 1 – pospremila informativna pogovorna oddaja Moje mnenje, ki jo bo vodila Jelena Aščić. V njej se bodo osredotočili predvsem na stanje na tem področju v Sloveniji.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)