Skoči na glavno vsebino

Arnes – Že 20 let povezujemo slovensko znanje

četrtek, 29. 11. 2012 9:42

Danes, 29. novembra 2012, smo s strokovno-izobraževalnim srečanjem in krajšo svečanostjo obeležili 20 let delovanja Akademske in raziskovalne mreže Slovenije – Arnes. V tem času je Arnes pomembno prispeval k informatizaciji slovenske raziskovalne in izobraževalne skupnosti ter slovenske družbe kot celote. 

Arnes, ki danes povezuje preko 1.000 organizacij z blizu 200.000 uporabniki s področja izobraževanja, raziskovanja in kulture, je bil v preteklosti širši javnosti poznan predvsem po elektronskih naslovih @guest.arnes.si, danes pa zaprtemu krogu uporabnikov ponuja najsodobnejše storitve s področja omrežij, računalništva v oblaku, multimedije, itd. Poleg upravljanja .si domene je ena njegovih ključnih skrbi varnost vseh uporabnikov na spletu ter prenos znanja k uporabnikom.

Na današnjem srečanju, na katerega smo povabili informatike in računalnikarje s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture, so domači in tuji predavatelji predstavili primere dobre prakse pri implementaciji IKT-rešitev. Sledila je okrogla miza o vlogi Arnesa v slovenskem izobraževalnem, raziskovalnem in kulturnem okolju. Udeleženci okrogle mize so v živahni debati potrdili pomembno vlogo Arnesa v preteklih letih in hkrati predlagali izzive za prihodnjih 20 let – tako za sam Arnes kot za celotno slovensko raziskovalno-izobraževalno skupnost. Na sklepnem delu srečanja, katerega je otvoril minister, dr. Žiga Turk, smo imeli priložnost gostiti gospo Dorte Olesen, predsednico NREN Policy Committee, ki sprejema strateške odločitve o delovanju evropskih raziskovalnih in izobraževalnih omrežij. Udeleženci so lahko prisluhnili koncertu, na katerem so se izvajalci iz Ljubljane in Trsta s pomočjo sodobne tehnologije povezali v sozvočje. Ker naše omrežje sestavljajo predvsem ljudje, smo to priložnost izkoristili tudi za zahvalo vsem, ki nam pomagajo pri informatizaciji slovenskega raziskovalnega in izobraževalnega okolja. Ob jubileju nam je svoje čestitke posredoval tudi Predsednik republike, dr. Danilo Türk.

Na vprašanje, v katero smer se bo Arnes razvijal v prihodnosti, najbolje odgovarja Marko Bonač, direktor Arnesa: »Kot pomemben člen evropskega izobraževalnega in raziskovalnega omrežja, se bomo trudili premagovati meje in že danes zagotavljati storitve, ki bodo Sloveniji pomagale ostati v samem vrhu svetovnega raziskovanja in izobraževanja«.

Video posnetki z dogodka so dosegljivi na Arnesovem multimedijskem strežniku. Več o zgodovini Arnesa in njegovih storitvah si lahko preberete v brošuri, ki smo jo pripravili za to priložnost.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)