Skoči na glavno vsebino

Varno uporabljajte naprave ali naredite prvi korak v svet IKT

ponedeljek, 2. 3. 2020 12:29

Na Arnesu smo pripravili dva brezplačna množična odprta spletna tečaja, na katera se že lahko prijavite.

Pridobite znanje za varno uporabo sodobnih tehnologij

11. marca se začenja dvanajsti Arnesov tečaj o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij – MOST-V. Tečaj smo namenili vsem, ki vas zanima tematika spletne varnosti in novih tehnologij. V njem smo pripravili tudi veliko vsebin, ki so namenjene predvsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Prijave na tečaj so odprte, vanj pa se lahko vključite prek spletnih skupnosti na portalu SIO. Za prijavo uporabite AAI-račun, lahko pa se prijavite z običajnim profilom, ki ga ustvarite. Ključ za vstop v tečaj je most2020marec.

Izobraževanje poteka v treh zaporednih tednih. Vsak teden bo pozornost namenjena obravnavi eni izmed sledečih tematik:

  • zaščita naprav
  • zaščita zasebnosti in digitalne identitete
  • zaščita zdravja in okolja

Nova gradiva in naloge bodo objavljene enkrat tedensko, aktivnosti znotraj tedna pa lahko izvajate v časovnem okviru, ki ga določite sami. Vsebine so prilagojene tako tistim, ki imajo osnovno znanje o tematiki, kot tudi zahtevnejšim uporabnikom.  Aktivnosti, ki ste jih morda zamudili, lahko opravite naknadno, saj niso časovno omejene.

Po uspešno opravljenem tečaju udeleženci prejmete Mozillino značko »Pametni uporabnik interneta«. V kolikor se odločite za udeležbo na srečanju v živo, na katerem obravnavamo resnične primere zapletov s slovenskih šol, dobite potrdilo o usposabljanju v trajanju 16 ur.

Do prvih korakov v svet IKT s spletnim tečajem

V programu SIO-2020 smo na Arnesu v sodelovanju s  Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani pripravili spletni tečaj, s katerim vam želimo pomagati pri prvih korakih v svet uporabe IKT pri pouku. Spletni tečaj smo poimenovali Iz šole v splet. Izobraževanje je namenjeno vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Spletni tečaj traja pet tednov, izobraževanje pa skupno traja 24 ur. Udeleženci boste na zaključku, ko opravite naloge, rešite kvize, preberete gradiva in si ogledate video posnetke ter video vodiče, prejmete značko in potrdilo.

Udeleženci boste:

  • razumeli vlogo IKT v družbi in njeno rabo v šolstvu;
  • poznali možnosti, ki jih uporaba IKT prinaša v učni proces;
  • poznali digitalne identitete in varno iskanje po internetu;
  • poznali možnosti sodelovanja z ostalimi učitelji;
  • poznali bonton pri sodelovanju prek spleta;
  • prepoznali IKT kot priložnost pri podpori in bogatenju pouka ter sredstvo za pouk, osredotočen na učenca;
  • načrtovali strategije in uvajanje IKT v lastno delo.

Za udeležbo na spletnem tečaju ne potrebujete nobenega predznanja. Ne skrbite niti o prijavi, ki jo bomo uredili kar med samim tečajem. Pričakujemo le, da kliknete na povezavo, ki vas vodi v spletno učilnico tečaja.

Uvodne aktivnosti in aktivnosti prvega tedna boste opravljali kot gost, torej uporabnik, ki ni prijavljen. Prijavo na spletni tečaj boste opravili v drugem tednu. Na spletni tečaj se boste morali prijaviti z AAI-računom, ki ga pridobite na vaši organizaciji (šoli). Znanje boste pridobili v drugem tednu spletnega tečaja.

Za začetek vam priporočamo ogled uvodnega videa, ki vam bo pomagal s prvimi koraki.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)