Ustvarjanje kanala za prenos v živo

Kanal za prenose v živo ustvarite sami preko Arnesovega video portala, na podstrani Arnes TV
live

Na strani Arnes TV uporabite gumb “Ustvari prenos”. V primeru, da še niste prijavljeni vas bo portal sam preusmeri na stran za prijavo.
live_add

Odpre se novo okno, kjer je potrebno vpisati vsaj zahtevane (označeno z rdečo) podatke o prenosu. Po vnosu podatkov nadaljujete z izbiro gumba “Naprej”.
live_new

Opis posameznih polj:

 • (obvezno) Naslov posnetka. Priporočamo vpis kratkega naslova, brez vezajev ali nelomljivih besed, saj lahko pride do težav pri prikazu na prvi strani portala.
 • (obvezno) Opis prenosa običajno vsebuje kratek opis vsebine, informacije o sodelujočih, povezavo do strani dogodka, itd…
 • (obvezno) Preko datuma prenosa gledalcem vnaprej sporočite kdaj bo vaš dogodek na sporedu. V kolikor boste prenašali več dni zaporedoma izberite tudi datum zadnje dne oddajanja.
 • Ura prenosa predstavlja skupaj z datumom prenosa bolj natačen časovni zapis pričetka vašega dogodka.
 • (obvezno) Kategorija predstavlja umeščenost posnetka v določen tematski sklop. Kategorija se uporabi tudi za prikaz sorodnih posnetkov ob strani oziroma po koncu predvajanja izbranega posnetka.
 • (obvezno) Ciljna publika, kateri je vsebina prvotno namenjena. 
 • (obvezno) Ključne besede so pomembne pri iskanju ali grupiranju posnetkov. Lahko jih vpišete več, za potrditev vnosa morate klikniti “Dodaj besedo”.
 • (obvezno) Licenca predstavlja željo ustvarjalca vsebine glede nadaljnje uporabe svojih del.  Več o licencahPozor! Pri kreiranju vsebin je potrebno paziti na pravilno rabo del ostalih avtorjev.
 • Slika omogoča nalaganje lastne grafike za prikaz na strani portala za prenose v živo oziroma preden uporabnik začne s predvajanjem v predvajalniku.
 • Jezik kateri prevladuje na prenosu v živo.
 • Avtor prenosa v živo, ki ni nujno enak osebi ki ustvari kanal za prenos.

Izpolnjena polja vam pomagajo tudi pri hitrejši objavi posnetkov prenosa v živo na portal Arnes Video.

Nato se vam novo okno, kjer na portalu omogočite/onemogočite prenos v živo, objavite prenos v živo na portalu (prenos v živo bo avtomatično izpostavljen na prvi strani portala, pet dni pred začetkom dogodka, ter na strani Arnes TV).
live_news
V primeru, da storitev zgolj testirate, priporočamo da opcije “Prikazuj povezavo do kanala na prvi strani…” NE vključite.

V primeru, ko s prenosom ne boste pričeli direktno po objavi na portalu, priporočamo da onemogočite prenos v živo preko opcije “vklopi prikazovanje videa na strani za ogled videa”.
live_news2
Ta opcija omogoča, da se uporabnikom ki želijo gledati prenos v živo, prikazuje vaše sporočilo.

live_player
Ko boste kasneje pričeli z oddajanjem, je potrebno omogočiti vklop pogleda prenosa za gledalce. Glej poglavje Vklop prenosa v živo (v primeru prikaza vašega sporočila).


V primeru, da boste za oddajanje v živo uporabili tablični računalnik, pametni mobilni telefon, ali program ki ne podpira RTMP avtentikacije, izberite možnost:

live_news_nortmp
Če boste za oddajanje uporabili brezplačni program FMLE, te možnosti NE izberite.

Nadaljujete z gumbom “Zaključi”.

V zadnjem oknu se izpišejo podatki, ki jih potrebujete pri vnosu v program za oddajanje v živo na strežnik. V kolikor boste uporabili brezplačni program Adobe Flash Media Live Encoder (navodila), si lahko s klikom na “Prenesi konfiguracijsko datoteko” prenesete nastavitveno datoteko, ki vam v programu nastavi vse potrebno za vašo povezavo na Arnesov strežnik.
live_data
Ustvarjanje kanala za prenos v živo zaključite z gumbom “Zapri”.

Na seznamu se izpišejo vsi prenosi v živo, ki ste jih ustvarili. Seznam se deli na Aktivne prenose (imajo vključeno možnost “Aktiven prenos”) in Neaktivne prenose. 
live_list1

Spletno stran s prenosom v živo, odprete s klikom na naslov kanala. Na desni strani seznama se nahajajo gumbi za hitre akcije nad prenosom v živo (od leve – uredi, vdelaj, pravice, seznam posnetkov, uredi prenos v živo, briši.
live_list2

Vklop prenosa v živo (v primeru prikaza vašega sporočila)

Ko boste pričeli z oddajanjem slike v živo, je v primeru predhodnje nastavljenega besedila gledalcem, le tega potrebno onemogočiti.


To storimo preko gumba “Uredi prenos v živo” na seznamu prenosov.
live_list_5

Potrebno je omogočiti opcijo “Vklopi prikazovanje videa na strani za ogled videa”, kar pomeni da uporabniki namesto sporočila, vidijo vaš prenos v živo.live_publish_2

V primeru daljših prekinitev prenosa, priporočamo ponovni vklop prikazovanja besedila.

Brisanje prenosa v živo

V primeru, da želite pobrisati ustvarjeni kanal za prenos v živo, na seznamu izberite gumb “Izbriši”. Pozor: Izbrisanih kanalov ni možno več povrniti.

live_list_6

Portal vas bo opozoril, da želite prenos nepreklicno pobrisati.
live_delete

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)