Navodila za povezavo

Vse naprave, s katerimi se naši uporabniki povezujejo v omrežje eduroam, morajo biti opremljene z brezžičnimi vmesniki, ki podpirajo varnostni standard WPA-Enterprise ali WPA2-Enterprise. Po končani nastavitvi delovanje povezave najprej preizkusite na domači organizaciji.

 

1. Povezava s spletnim čarovnikom eduroam CAT

Eduroam CAT omogoča preprosto nastavitev profila za omrežje eduroam. 

PRIPOROČAMO: Pred namestitvijo že nameščene profile za povezovanje v omrežje eduroam odstranite. Stari profili lahko v nekaterih primerih povzročijo nepravilno delovanje.

Odprite cat.eduroam.org ter nato kliknite na gumb Uporabnik eduroam: prenesite svoj nameščevalnik eduroam.

Prikaže se vam okno, kjer izberete vašo domačo organizacijo.

Nameščevalnik z ene organizacije ne bo deloval za uporabnike z druge organizacije, zato bodite pozorni, da uporabite nameščevalnik organizacije, ki vam je dodelila uporabniško ime. Če vaše organizacije ni na seznamu , sistema ne morete uporabiti. V tem primeru sledite postopku za ročno nastavitev

Odpre se stran, kjer najprej izberete skupino uporabnikov, nato pa ustrezno izberete še operacijski sistem, za katerega boste prenesli nameščevalnik.

Screen_Shot_2015-10-08_at_10.03.56

Nameščevalnik se vam zatem prenese na napravo (shranite ga na računalnik), potrebno ga je še zagnati. Spodaj najdete navodila za namestitev oziroma zagon na operacijskih sistemih Windows 10 in 8, Ubuntu Linux, iOS in Mac OS X.

Na CAT spletni strani se pod organizacijo nahajajo tudi kontaktni podatki vaše domače organizacije, kamor se lahko obrnete, v kolikor naletite na težavo.

Navodila za namestitev prenešenega CAT čarovnika

Microsoft Windows 10

Microsoft Windows 8

Linux Ubuntu

Android

Apple iOS

Apple OS X


2. Ročna konfiguracija eduroam povezave

V primeru, da za vašo organizacijo ni možna uporaba CAT nameščevalnika, sledite navodilom za ročno vzpostavitev Eduroam povezave na vaši napravi.

Ročna namestitev na računalnikih

Za povezavo v omrežje Eduroam morajo mobilni telefoni podpirati brezžične povezave po standardu Wi-Fi, varnostni standard WPA(2), način overjanja 802.1X in tuneliran protokol za overjanje PAP. Ročna namestitev na mobilnih napravah:

 

2aff7fab-be19-4787-aaa4-148fb6a01d79

Mobilni telefoni s sistemom Android, ki imajo naloženo različico 4.4 ali starejšo, povezava z omrežjem Eduroam ne bo delovala, saj ne omogočajo povezave preko IPv6 protokola. Za razrešitev te težave posodobite operacijski sistem na vaši napravi.

 

Povzetek Eduroam nastavitev

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)