Skoči na glavno vsebino

Napovednik dogodkov mesec varne rabe interneta – 7. februar 2012

petek, 3. 2. 2012 12:26

Začenja se februar – mesec varne rabe interneta, v katerem Center za varnejši internet SAFE-SI v sodelovanju z različnimi podporniki pripravlja zanimive aktivnosti in dogodke namenjene osveščanju o varni in odgovorni rabin novih tehnologij. Dan varne rabe interneta bo letos 7. februarja! Tema je zanimiva – povezovanje generacij in učenje drug drugega o varni rabi interneta.

Glavni namen tega posebnega dne je promocija varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih telefonov, predvsem med otroki in mladostniki ter njihovimi starši in učitelji. Osrednjo pozornost pa bomo tokrat namenili spodbujanju medgeneracijskega dialoga, sodelovanja ter izmenjavi izkušenj in znanj o varni rabi interneta med mladimi in njihovimi starši, starimi starši in učitelji. 

Mladi nas starejše pogosto prekašajo pri uporabi različnih tehnoloških naprav, storitev in rešitev in tu se lahko od njih marsikaj naučimo, manjka pa jim življenjskih izkušenj za modro presojo, odgovorno ravnanje in pravilne odločitve pri uporabi tehnologije in morebitnih zagatah povezanih s tem  in tu jim lahko pomagamo starejši s svojimi izkušnjami in znanji. Oboji lahko torej veliko pridobimo iz takega dialoga.

Predavanje o varni rabi interneta na OŠ Luisa Adamiča Grosuplje

7. februarja 2012 praznujemo dan varne rabe interneta. Ob tej priložnosti vas vabimo na dogodivščino, na kateri boste »iz prve roke« izvedeli, kako svoj čas na spletu preživljajo mladi, katerih spletnih nevarnosti se morda niti ne zavedajo in kaj vse si o vsem tem mislimo starejši. Predavanje bo potekalo 7. februarja 2012 ob 17.00 na Osnovni šoli Louisa Adamiča Grosuplje, Tovarniška cesta 14, Grosuplje.

Mladi na internetu preživljajo vedno več časa, njihovi starši pa pogosto niti ne vemo, kaj tam pravzaprav počnejo. Zato smo si v letu medgeneracijskega sodelovanja zadali pomemben cilj. Kaj, če bi poizkusili ta prepad vsaj malo premostiti in se začeli med seboj pogovarjati tudi o internetu in o tem, kako nam lahko olajša in izboljša življenje. Kaj če bi vsi prisluhnili, kako to lahko počnemo bolj varno.

Na dan varne rabe interneta bomo poizkusili postaviti prvi kamen v ta zanimivi spletni mozaik. Tako bo poglede mladih in obnašanje na spletu z nami delil devetošolec Vid Čeplak Mencin, Maja Vreča, sodelavka Arnesa in SAFE-SI ter Marina Novak, učiteljica računalništva na OŠ, pa bosta predstavili prenekatere pasti spleta, katerih se mladi in starejši pogosto niti ne zavedamo. Poizkusili bomo najti skupno razumevanje ter skupno pot h koristni in varni uporabi spleta – tako mladih kot tudi starejših.

Predavanje in okrogla miza Raziskujmo internet skupaj, in to varno

Na OŠ Trnovo (Karunova ulica 14a v Ljubljani) bo na Dan varne rabe interneta, 7. 2. med 17.30 in 19.00, potekalo zanimivo predavanje z okroglo mizo Raziskujmo internet skupaj, in to varno. Sodelovali bodo tako učenci kot starši, učitelji in strokovnjaki. 

Na dogodku boste »iz prve roke« izvedeli, kaj internet pomeni mladim, kako se v virtualnem svetu znajdejo, kaj pričakujejo od odraslih. Podani bodo tudi odgovori na vprašanja, kot so: kaj o življenju v virtualnem svetu pravijo strokovnjaki? S kakšnimi izzivi ob vstopu mladih v ta svet se srečujejo šole in kako se z njimi soočajo?

  • Poglede mladih in njihove izkušnje na spletu bo z nami delila devetošolka Urška Kocutar;
  • Domen Božeglav, sodelavec Arnesa in SAFE-SI bo predstavil prenekatere pasti spleta, katerih se mladi in stari pogosto niti ne zavedamo;
  • S čim se soočajo šole na tem področju in kako mladim pomagajo pri iskanju rešitev nam bosta predstavili vodja informacijskih dejavnosti šole in dolgoletna sodelavka projekta SAFE-SI Đulijana Juričič ter šolska svetovalna delavka Natalija Plajnšek.

Kratke predstavitve različnih pogledov  bomo nadgradili z okroglo mizo, ki jo bo vodila Đulijana Juričič  To bo priložnost, da vsi sodelujoči in obiskovalci srečanja skozi prijeten pogovor razvijejo medsebojno razumevanje ter gradijo skupno pot h koristni in varni uporabi spleta.

Lutkovne predstave za najmlajše v trgovinskih centrih:

V sodelovanju z lutkarjem Mladim Majem je Center za varnejši internet SAFE-SI pripravil lutkovno predstavo z naslovom Je računalnik lahko moj prijatelj?, ki bo varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih telefonov učila naše najmlajše. Lutkovna predstava bo od februarja dalje v dogovoru z lutkarjem na voljo vrtcem in učencem prve triade osnovnih šol. Premierno pa jo bomo uprizorili na Dan varne rabe interneta v kranjskem trgovinskem centru Qlandia in nato še v Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju, kjer bo na ogled širši javnosti.

Pogovori s strokovnjakom na Facebooku

V mesecu varne rabe interneta bomo organizirali dva pogovora s SAFE-SI strokovnjakom in predavateljem Benjaminom Lesjakom v živo prek Facebooka (na zidu naših strani).

  • Na dan varne rabe interneta 7. februarja med 16.00 in 19.00 boste prek naše Facebook strani www.facebook.com/safe.si starši lahko vprašali Benjamina, kar vas zanima ali skrbi o varni rabi interneta in mobilnih telefonov;
  • Med šolskimi počitnicami 22. februarja med 16.00 in 19.00 pa bo Benjamin odgovarjal na vprašanja otrok in mladih glede varne rabe interneta   in mobilnikov prek naše Facebook strani www.facebook.com/deskamvarno.

Značka za spletne strani, Facebook in Twitter uporabnike

Če želite podpreti Dan varne rabe interneta ali nameravate aktivno sodelovati, lahko to pokažete tako, da na svojo spletno stran/blog/profil objavite spletno značko »Praznujemo Dan varne rabe interneta, 7. februar 2012«.(png, 251 Kb, 500×500).

Značko prilagojeno za Facebook in Twitter pa lahko na svoje profilne slike dodate prek te povezave: www.picbadges.com/podpiram-dan-varne-rabe-interneta/2464476/

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)