Skoči na glavno vsebino

Arnes je prejel častno Valvasorjevo priznanje

ponedeljek, 15. 5. 2017 13:10

Danes je potekala slavnostna podelitev Valvasorjevih odličij za izjemne dosežke na področju muzealstva Slovenskega muzejskega društva, ki je slovenski javnosti predstavila projekte, ki so zaznamovali muzejsko delo v minulem letu.

Častno Valvasorjevo priznanje so za projekt IR optika, vzpostavitev optičnih povezav muzejem in galerijam, prejeli sodelavci Arnesa mag. Marko Bonač, mag. Avgust Jauk, mag. Tomi Dolenc, Ksenija Furman Jug in Jože Hanc ter Peter Sterle iz Direktorata za informacijsko družbo. Za aktiviranje povezav IR optika so z največjo mero strokovnosti poskrbeli člani Arnesove tehnične ekipe.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je med 14,5 milijona evrov vrednim projektom IR optika, delno ga je financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v sodelovanju z Arnesom kupilo optične povezave in aktivno omrežno opremo za 754 zavodov s področja izobraževanja, znanosti in kulture.

Muzeji in galerije do brezplačne in zmogljive infrastrukture

Zavodi, med katerimi je tudi 35 muzejev in galerij, so brezplačno pridobili internetne povezave v omrežje ARNES s hitrostjo vsaj 1 Gb/s. Z novo, brezplačno in zmogljivo infrastrukturo, ki jo upravlja Arnes, se je muzejem in galerijam omogočilo uporabo širokega nabora novih tehnologij. Hkrati bodo muzeji in galerije z brezplačnimi internetnimi povezavami v 25 letih prihranili več milijonov evrov.

Zmogljiva optična povezava je pogoj za nemoteno delovanje naprednih in brezplačnih Arnesovih storitev, ki zahtevajo hitre povezave. Arnes muzejem in galerijam omogoča gostovanje virtualnih strežnikov in oddaljene diske za hrambo varnostnih kopij, postavitev spletišč na Arnes Spletu, multimedijske storitve, gostovanje e-pošte, vzpostavitev brezžičnega omrežja Eduroam in mnoge druge storitve.

Fotogalerijo s prireditve si lahko ogledate tukaj.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)