Skoči na glavno vsebino

Vabljeni k ogledu dokumentarnega filma Žejni svet

petek, 15. 5. 2020 11:13

Yann Arthus-Bertrand je svetovno znani francoski fotograf in režiser, čigar zaščitni znak so odlični posnetki Zemlje iz zraka. Je ustanovitelj fundacije Goodplanet, ki s številnimi projekti izobražuje o okoljski problematiki in dviga zavest o pomenu ohranjanja narave in trajnostnega družbenega razvoja.

S pomočjo sodelavcev Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Arnesa bo ob 22. marcu, svetovnem dnevu voda, omogočen brezplačen ogled Yann Arthus-Bertrandovega vrhunskega dokumentarnega filma Žejni svet.

Potovanje okoli sveta v 90 minutah

Flim, ki je posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet celinskih voda skozi spektakularne zračne posnetke narejene v težko dostopnih in redko posnetih krajih, kot sta denimo Južni Sudan ali Severni Kongo. Posnetki nam omogočajo odkrivanje najlepših pokrajin na našem planetu, jezer, rek in mokrišč, ki jih je ustvarila voda. Izjemni zračni pogled na svet se združuje s trdo vsakodnevno realnostjo vseh tistih ljudi, ki jim vode primanjkuje in ki zaradi njenega pomanjkanja celo umirajo, ljudi, ki so vključeni v vsakodnevno bitko, da bi vodo dobili, jo prečistili ali jo pripeljali do tistih, ki jo potrebujejo.

Dokumentarec je zgrajen na množici srečanj z ljudmi v Evropi, Afriki, Aziji in Ameriki, ki delajo in izumljajo z namenom, da vodo pripeljejo do ljudi, ki jo potrebujejo, da jo pametneje porabljajo, prečistijo, ali, še bolje, da jo prenehajo onesnaževati. Navdušujoče osebnosti, mednarodno prepoznavni in preprosti ljudje, ki se srečujejo s problematiko čiste vode, osvetljujejo film z njihovo energijo, domišljijo in navdušenjem.

Kdaj in kje bo film dostopen?

Film bo dostopen na portalu Arnes Video na naslednji povezavi, od 16. 3. do 20. 3. 2020. Ogled filma je brezplačen in je omogočen osnovnim šolam, srednjim šolam, fakultetam in knjižnicam. Pri tem vas naprošamo, da upoštevate, da gre za avtorsko zaščiteno gradivo in da povezavo uporabite izključno za ogled filma v vaši ustanovi. Vključuje slovenske podnapise, ki so jih pripravili sodelavci Biotehniške fakultete. V petek, 20. 3., med 12:00 in 13:00 bo potekala tudi videokonferenca na temo filma, kjer boste lahko zastavljali vprašanja slovenskemu limnologu, prof. dr. Mihaelu Tomanu, z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Videokonferenco najdete na naslednji povezavi.

Vabljeni k ogledu uvodnika v film, v katerem prof. dr. Toman izpostavi, na kakšen način je lahko voda vir življenja ali pa vzrok smrti.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)