Skoči na glavno vsebino

Nastavitev programa Mozilla Thunderbird 3.1

Osebni podatki, uporabljeni v spodnjem primeru, so izmišljeni, pri postopku nastavljanja jih ustrezno nadomestite z vašimi, ki jih najdete na Obvestilu o dodelitvi uporabniškega imena.

Brezplačno različico programa najdete na naslovu: http://www.mozilla.org/products/thunderbird/

Pri prvem zagonu Thunderbirda se zažene čarovnik, ki vas vodi skozi postopek nastavitve e-pošte.

V primeru, da se vam čarovnik za nastavitev Thunderbirda samodejno zažene, preskočite na 2. korak.

V nasprotnem primeru pa morate čarovnik za nastavitev zagnati sami. Navodila za zagon čarovnika najdete spodaj.

1. NASTAVITEV POŠTNEGA RAČUNA

V programu Thunderbird kliknite na Datoteka, izberite Novo in nato na Poštni račun…

V polje Vaše ime vpišite vaše ime in priimek, v polje E-poštni naslov pa vaš elektronski naslov, v polje Geslo pa vaše geslo. Nadaljujte s klikom na gumb nadaljuj.

V naslednjem koraku nam skuša Thunderbird avtomatično nastaviti ustrezne strežnike in uporabniška imena. Nastavitve ignorirajte (ponujene opcije so večinoma napačne!) in kliknite na gumb rocna nastavitev.

Odprejo se nam nastavitve računa. V polje Ime računa vpišemo ARNES. Preverimo če sta ime in e-poštni naslov pravilno vpisana (polji Vaše ime in E-naslov).

S klikom na Nastavitve strežnika (v meniju levo) se nam odprejo nastavitve strežnika.  V polje Ime strežnika vpišete pop3.arnes.si v polje Uporabniško ime pa vaše uporabniško ime.

Nadaljujemo s klikom na postavko menija (na levi)  . Thunderbird nam avtomatično ponudi naslov odhodnega poštnega strežnika, ki pa je praviloma napačen. Kliknite na gumb urejaj.

V nastavitvah odhodnega poštnega strežnika v polje Opis vpišite Arnes, v polje Ime strežnika pa mail.arnes.si . Privzeta vrednost Vrat je 25. Dotična nastavitev velja v primeru internetne povezave preko omrežja Arnes; svetujemo pa vam nastavitev varne povezave (glej spodaj)! Postopek zaključimo s klikom na gumb  (2-krat).

2. SPREMEMBA NASTAVITEV RAČUNA IN NASTAVITEV VARNE POVEZAVE TLS

Arnes omogoča varno povezavo TLS (Transport Layer Security) – komunikacija med odjemalcem in strežnikom poteka v šifrirani obliki.

Arnes priporoča uporabo varne povezave TLS. Če ta standard iz kateregakoli razloga ne bo deloval, lahko uporabite tudi SSL. Nedelovanje TLS povezave lahko povzroči prestara različica vašega poštnega odjemalca.

Nastavitve računa lahko spremenite pod Orodja in Nastavitve računa…

Odprejo se nastavitve vašega e-poštnega računa. Nastavite varno povezavo za strežnik za prihajajočo pošto. Odprite Nastavitve strežnika (v meniju levo)in nato pod Varnost povezave izberite SSL/TLS . Privzeta številka vrat je 995. Za Metoda overovitve izberite Običajno geslo.

Potrebno je še nastaviti varno povezavo za odhodni poštni strežnik.  V meniju (na levi) kliknite na smtp . Odprejo se lastnosti odhodnega poštnega strežnika. Kliknite na gumb urejaj

V polje Vrata vpišite 465 (privzeti port za varno povezavo SSL), za Varnost povezave izberite SSL/TLS. Uporabite lahko tudi vrata 587 (TLS) in Varnost povezave STARTTLS. Za Metodo overovitve izberite Običajno geslo, v polje Uporabniško ime pa vpišite vaše uporabniško ime.

Postopek zaključite s klikom na gumb vredu.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)