Skoči na glavno vsebino

MCU večtočkovne videokonference

Kadar se v videokonferenco povežeta dva (H.323 ali SIP) videokonferenčna sistema, običajno za to ni potrebno uporabiti nobenega dodatnega strežnika, saj preprosto en sistem direktno “pokliče” IP-številko drugega sistema in se videokonferenca vzpostavi samodejno.

Za vzpostavljanje večtočkovnih H.323 ali SIP videokonferenc, kjer se v eno videokonferenco poveže tri ali več lokacij (video točk), je potrebno uporabiti večtočkovni strežnik MCU (Multipoint Control Unit). Vse video točke se v tem primeru povežejo v izbrano navidezno videokonferenčno “sobo” na MCU-strežniku, le-ta pa poskrbi, da se zvok in slika vseh priključenih video točk ustrezno združi in posreduje vsem tako, da se lahko vsi normalno pogovarjajo in vidijo drug drugega.

Na MCU strežniku je mogoče za vsako videokonferenčno sobo izbirati med različnimi postavitvami slike (layouts). Za sliko standardnega formata 4:3 so priporočljive postavitve:

Za sliko širokega formata 16:9 pa:

Lahko pa uporabimo privzeto samodejno nastavitev, kjer MCU strežnik samodejno prilagaja postavitev slike glede na št. priključenih video točk.

Preklapljanje slike pri postavitvah, kjer je ena od slik večja od ostalih, se privzeto izvaja samodejno tako, da je v največji sliki vedno tista video točka, ki je najbolj glasna oz. govori. Moderator videokonferenčne sobe lahko preko Arnesovega MCU portala pri moderiranju videokonferenčne sobe tudi ročno določa video točko, ki se prikazuje v največjem oknu, z nastavitvijo izbrane video točke na “pomembnega uporabnika”.

Pri videokonferečnih sobah na novejših Pexip MCU strežnikih je mogoče izbirati postavitve:

  • 1+0 (ena zelo velika slika glavnega govorca, nič malih slik ostalih udeležencev),
  • 1+7 (ena zelo velika slika glavnega govorca, do 7 malih slik ostalih udeležencev),
  • 1+21 (ena velika slika glavnega govorca, do 21 malih slik ostalih udeležencev) in
  • 2+21 (dve veliki sliki glavnih govorcev, do 21 malih slik ostalih udeležencev).

 

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)