Skoči na glavno vsebino

IPv6 in videokonference

Internet, kot ga poznamo, prehaja iz starega IPv4-protokola na nov IPv6-protokol. Glavni razlog za to je pomanjkanje IPv4 naslovnega prostora (po domače IP-naslovov, ki jih ima vsak računalnik, tablica … več o IPv6). S tem prehodom tudi videokonference (H.323 in SIP) prehajajo na IPv6.

Arnesove videokonference visoke kakovosti, ki potekajo na Arnesovih večtočkovnih videokonferenčnih strežnikih (MCU) in uporabljajo H.323 in SIP videokonferenčni protokol, omogočajo videokonferenčno povezovanje preko novega IPv6 protokola od junija 2011.

Ali moj videokonferenčni sistem podpira IPv6?

Videokonferenčni sistemi proizvajalcev Cisco/Tandberg, LifeSize in Polycom imajo IPv6 podporo najverjetneje že vključeno in je potrebno IPv6 v nastavitvah v meniju sistema le “vključiti”. Za pomoč pošljite e-pošto na video-podpora@arnes.si ali pokličite na telefon 01 4798800 in zaprosite za podporo za videokonference.

Videokonferenčni sistemi VCON Falcon, Aethra VegaStarSilver_E, Aethra X3 in Aethra X5 IPv6 žal ne podpirajo in ga ne bodo podpirali, ker zanje več ni podpore s strani proizvajalca.

Kako preverim, ali je moje omrežje in moj računalnik že na IPv6 omrežju?

Svojo IPv6 pripravljenost lahko preverite na spletni strani http://test-ipv6.com.

Kaj moram storiti, če moje omrežje še ne podpira IPv6? Kako dobim IPv6?

Pošljite e-pošto na video-podpora@arnes.si ali pokličite na telefon 01 4798800 in zaprosite za IPv6 podporo. Arnes vam bo dodelil naslovni prostor IPv6, preveril pripravljenost vaše dostopovne opreme za IPv6 in, v primeru, da je oprema primerna za IPv6, uredil povezavo z Arnesovim IPv6-omrežjem. V kolikor obstoječa dostopovna oprema ne omogoča IPv6, vam bo Arnes svetoval pri iskanju optimalnih rešitev za vzpostavitev IPv6-omrežja (nadgradnja programske opreme ali zamenjava strojne opreme).

Kaj moram storiti, ko IPv6-omrežje že imam in bi želel tudi videokonferenco vzpostaviti preko IPv6?

Pošljite e-pošto na video-podpora@arnes.si ali pokličite na telefon 01 4798800 in zaprosite za podporo za videokonference. Z Arnesom boste skupaj nastavili vaš sobni videokonferenčni sistem za IPv6 in preiskusili videokonferenčni klic preko IPv6 do Arnesovega MCU videokonferenčnega strežnika.

Moj videokonferenčni sistem podpira le star IPv4-protokol in nadgradnja na IPv6 ne bo nikoli mogoča. Potrebujem nov videokonferenčni sistem?

Ne, ni potrebno. Arnes bo na svojih MCU strežnikih podpiral uporabo starega IPv4-protokola še veliko let in dokler boste na vašem omrežju še imeli IPv4 povezljivost, boste lahko uporabljali videokonferenčni sistem. Ko bodo, v ne tako bližnji prihodnosti, proizvajalci videokonferenčne opreme začeli opuščati podporo za star IPv4-protokol, se boste lahko s svojim starim IPv4 videokonferenčnim sistemom še vedno povezovali tudi z najnovejšimi videokonferenčnimi sistemi, ki bodo podpirali le IPv6-protokol tako, da se boste oboji povezovali preko Arnesovega večtočkovnega strežnika MCU, tudi za dvotočkovne videokonferenčne povezave.

Nimam sobnega videokonferenčnega sistema, ki podpira IPv6. A se lahko kljub temu priključim v videokonferenco preko IPv6?

Da, lahko, če imate vzpostavljeno IPv6-omrežje. V videokonferenco se lahko priključite preko IPv6-omrežja tudi z osebnim računalnikom in spletno kamero (USB) z uporabo brezplačnega programa ConferenceMe (več o programu ConferenceMe).

Se lahko videokonferenčno povežeta videokonferenčna sistema, pri čemer eden uporablja le IPv4, drugi pa le IPv6?

Da bi bil prehod na nov IPv6-protokol za končne uporabnike čim bolj neopazen, sodobni videokonferenčni sistemi podpirajo oba protokola.

Pri dvotočkovnem videokonferenčnem klicu, kjer se povezujeta le dve točki, dva videokonferenčna sistema, se poskuša videokonferenca vzpostaviti najprej preko novega IPv6-protokola, v kolikor pa to ne uspe, se klic vzpostavi preko starega IPv4-protokola.

Za večtočkovne videokonference, kjer se v eno videokonferenco povezuje tri ali več točk, tri ali več videokonferenčnih sistemov, se vsaka točka, vsak videokonferenčni sistem poveže v izbrano videokonferenčno sobo na enega od Arnesovih večtočkovnih strežnikov (MCU) preko IPv6 ali preko IPv4 protokola, glede na zmožnosti vsakega posameznega videokonferenčnega sistema. Na takšen način se lahko v isti videokonferenčni sobi na Arnes MCU hkrati vidijo in slišijo uporabniki, ki so povezujejo tako preko IPv4 kot tudi preko IPv6.

Obstajajo kakšni posebni videokonferenčni dogodki, ki so še posebej namenjeni IPv6 in videokonferencam?

Da, od leta 2011 naprej je vsako leto v začetku junija mednarodna videokonferenca “Megaconference v6”. Več informacij o tej videokonferenci, vključno s prijavo na videokonferenco, je objavljenih na spletne strani www.megaconference.org.

Zanima me še …

Za vse nadaljne informacije in pomoč smo vam na voljo preko e-pošte video-podpora@arnes.si in preko telefona 01 4798800 (prosite skupino za podporo za videokonference).

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)