Skoči na glavno vsebino

Pretirano objavljanje posnetkov vaših otrok vas lahko tudi drago stane

četrtek, 12. 1. 2023 16:35

Morda vam je ušla novica s konca novembra, da je delovna inšpekcija oglobila vplivneža, ki za promocijo na družbenih omrežjih uporablja svoje otroke. Gre za posnetke, v katerih so sodelovali tudi otroci in so neposredno namenjeni promociji izdelkov. Inšpekcija je navedla, da mora biti vsako tako delo prijavljeno in biti v skladu z jasnimi časovnimi in drugimi omejitvami.

Običajno ne razmišljajo o možnih posledicah za otroka

Seveda ta uporaba otrok za promocijo še zdaleč ni osamljen primer. Profili na družbenih omrežjih slovenskih vplivnežev so pogosto polni slik njihovih otrok in neredko gre za povsem očitne promocijske posnetke. Niso le vplivneži tisti, ki objavljajo slike in videe, v katerih nastopajo njihovi otroci. Ko starši objavljajo posnetke svojih otrok, običajno niti ne razmišljajo o možnih posledicah za otroka. S tem, ko ga na ta način izpostavijo, mu gradijo neizbrisljivo digitalno identiteto, ki lahko postane vir nadlegovanja in zlorab.

Benjamin Lesjak, pravni strokovnjak na področju varovanja zasebnosti in zunanji sodelavec projekta SAFE.SI opozarja tudi na to, da so mnogi posnetki otrok, ki jih na družbenih omrežjih objavljajo starši, uporabljeni v pedofilskih in drugih združbah, neredko tudi za nadgradnjo posnetkov zlorabljenih otrok z novimi obrazi.

Dr. Lesjak navaja tudi možnost, da lahko v skladu z našo zakonodajo otroci po 15 letu tožijo svoje starše zaradi posledic, ki so jim jih povzročile njihove objave.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)