ARNES - povezujemo znanje

Federacija izobraževalnih omrežij Eduroam

Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini. Za uporabo je potrebno le odpreti prenosnik in to ne glede na to kje: na domači ustanovi ali na primer na Univerzi v Edinburgu.

Uporabniški račun za dostop do varnega omrežja Eduroam upravičencu dodeli njegova matična organizacija. Za povezavo potrebujete mobilno napravo in ustrezno programsko opremo, ki morata biti za vzpostavitev povezave ustrezno nastavljeni. Reševanje zapletov pri povezljivosti in ostalo tehnično pomoč uporabnikom nudijo njihove matične organizacije.

In zdaj čisto preprosto: kako lahko Eduroam meni kot uporabniku pravzaprav pomaga? Naj omenimo le eno zadevo - varen, zanesljiv in kvaliteten dostop do interneta na "gostovanjih". Kadarkoli sem namreč gost pri organizaciji, ki je vključena v sistem Eduroam, mi ni treba nadlegovati gostiteljev z željami po dodatnih uporabniških imenih, šifrah, naslovih, konfiguracijskih parametrih, administrativnih postopkih itd, da bi smel uporabljati njihovo lokalno omrežje za dostop v internet. Takoj ko odprem prenosnika, bo njihov "virtualni stražar" moje podatke in pravice preveril pri moji domači ustanovi in od tam dobil vse potrebno, da me lahko prepoznajo in mi omogočijo na primer varen dostop v brezžično omrežje in internet. Kot rečeno, to je le ena in v tem trenutku najbrž tudi najočitnejša prednost. Ampak to še ni vse ...

Kontakti

  • Preko elektronske pošte:
    E helpdesk(at)arnes.si

    Telefonsko med delavniki med 8:00 in 20:00:
    T (01) 479 88 00

ARNES, p.p. 7, 1001 Ljubljana, Slovenija

T (01) 479 88 77, F (01) 479 88 78 (Pisarna)

E arnes(at)arnes.si

preloadpreload