Moodle – AAI prijava

Na tej strani se nahajajo navodila za vklop Shibboleth avtentikacije v okolju Moodle. To je tudi predpogoj za uporabo Arnes AAI avtentikacijske infrastrukture za prijavo v lastno spletno učilnico. 

Za dostop do nastavitev avtentikacije v okolju Moodle (z administratorskimi pravicami), kliknite na postavko menija skrbništvo strani > moduli > avtentikacija.

Shibboleth avtentikacijo omogočite s klikom na “oko”. S klikom na puščice lahko tudi nastavite prioriteto metode avtentikacije (odvisno od preferenc). Priporočamo privzete nastavitve.

Ob kliku na opcijo “nastavitve” se odprejo nastavitve parametrov Shibboletha.

Obvezen parameter je “eduPersonPrincipalName“;  spremenite lahko tudi Ime metode avtentikacije ter “odjavni upravljalec” – (definirate proces odjave – preusmeritev). Pri tem naj bo URL oblike “/Shibboleth.sso/Logout?return=https://vasa-domena-ucilnice.si“.

V Shibboleth vtičniku je možno definirati atribute, ki bodo prevzeti iz imenika LDAP (s tem se odpravi potreba po dodatnem ročnem izpolnjevanju podatkov ob prvi AAI prijavi).

Priporočeni atributi za uporabo so:

  • Ime (givenName)
  • Priimek (sn)
  • Naslov e-pošte (mail).
  • po želji lahko definirate tudi ostale atribute (če so le-ti seveda na voljo v vašem imeniku LDAP)

 

 

 

Nastavitev gumba “AAI PRIJAVA”

V direktorij vašega Moodla prenesite sliko, ki se nahaja na naslovu: /fileadmin/dokumenti/zavod-arnes/CGP/aai-prijava-50-px.png .

Na voljo sta dve možnosti:

V modulu “avtentikacija > nastavi avtentikacijo” je v spodnjem delu strani med ostalimi možnostmi tudi urejevalnik besedila (tudi vsebin HTML), pomoči in navodil za prijavo (ki so prikazana na strani za prijavo).

Omogočite urejanje html kode – ikona “<>” ali “html”, ter vnesite naslednje besedilo:

<p style=”text-align: center;”><a href=”https://POPRAVITE.DOMENO-UCILNICE.SI/auth/shibboleth/index.php”><img src=”https://POPRAVITE.DOMENO-UCILNICE.SI/aai-prijava-50-px.png” alt=”aai-prijava” role=”presentation” style=”vertical-align:text-bottom; margin: 0 .5em;” class=”img-responsive” width=”190″ height=”50″><br></a></p>

Ko izklopite urejanje kode HTML bi se vam morala prikazati spodnja slika.

Primer prijavnega okna oz. povezave za AAI prijavo. Naslov polja z navodili je potrebno spremeniti v CSS-u.

 

Druga možnost je HTML blok v enem izmed stolpcev na prvi strani (seveda z ustrezno povezavo – glej zgoraj). 

Odvisno sicer od tega, kako je nastavljen prikaz prve strani, gre pri obeh možnostih zgolj za vprašanje izgleda. Pomembna je namreč le ustrezna in pravilno nastavljena povezava, ki kliče ustrezno datoteko za sprožitev AAI prijave.

Za več informacij smo dosegljivi na  ali na telefonski številki: 01-4798800 (delovnik 8.00 – 20.00).

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–20:00)