Skoči na glavno vsebino

Informacija za srednje šole glede ustvarjanja AAI-računov dijakov

Z razpisi za vpis v visoko šolstvo za študijsko leto 2020/21 bodo dijaki lahko oddali prijavo za vpis prek eVŠ tudi z uporabo AAI-računa. Oddana prijava za vpis z AAI-računom se bo v prijavno-izbirnem postopku upoštevala enako, kot bi bila oddana s kvalificiranim digitalnim potrdilom. To pomeni, da se prijavo izpolni in elektronsko podpiše v eVŠ in zato ni treba pošiljati natisnjenega obrazca prijave še po pošti.

1. Kje lahko ustvarite AAI-račune?

Vse slovenske srednje šole že imate možnost ustvarjanja in dodeljevanja AAI-računov vsem svojim učencem in zaposlenim. Večina to lahko stori z uporabo spletnega orodja SIO.MDM.

2. Kdo lahko ustvari AAI-račune?

Dostop do spletnega orodja SIO.MDM in možnost dodeljevanja vlog imajo v večini primerov šolski informatiki, zato vam svetujemo, da najprej o tem vprašate njih.

3. Kako ustvarite AAI-račune v spletnem orodju SIO.MDM.

AAI-račune ustvarite z vnosom ali masovnim uvozom uporabnikov in njihovih podatkov. Postopek je enostaven, za pomoč smo pripravili navodila in video-vodiče.

Faze postopka:

  1. V sistem se prijavi uporabnik, ki ima vlogo urednika (o tem vprašajte vašega informatika) – navodila na str. 14.
  2. Vpišite letnike, oddelke in programe – navodila na str. 17.
  3. Ročno vpišite dijake – navodila na str. 25, oziroma podatke masovno uvozite iz excelove datoteke – navodila na str. 42.
  4. Sinhronizirajte podatke – navodila na str. 35.
  5. Izpišite uporabniške podatke in jih razdelite uporabnikom – navodila na str. 38.

4. Kam se lahko obrnete za pomoč?

Administrator, oziroma skrbnik sistema, je oseba, zaposlena na šoli. V večini primerov je to šolski informatik (pooblaščenec v Sporazumu o članstvu v omrežju Arnes). Lahko nas kontaktirate tudi na e-naslovu helpdesk@arnes.si.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)