Skoči na glavno vsebino

Mreža znanja je petič povezala 300 slovenskih strokovnjakov

torek, 29. 11. 2016 14:58

Mreza_znanja_2016_Arnes_naslovna_2_500Na Arnesovi konferenci Mreža znanja 2016 je v četrtek, 24. novembra, 300 slovenskih informatikov, računalnikarjev s fakultet in laboratorijev vseh slovenskih univerz, raziskovalnih institucij, srednjih in osnovnih šol, šolskih centrov ter kulturnih organizacij, pridobivalo novo znanje in izmenjavalo izkušnje s stanovskimi kolegi.

Oglejte si posnetke s srečanja in predstavitve.

O optičnih povezavah, opremi, brezžičnih omrežjih in storitvah

Konferenco je z uvodnim nagovorom odprl dr. Tomaž Boh, vodja Sektorja za znanost v Direktoratu za znanost Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je udeležencem med konferenco zaželel veliko konstruktivnega nestrinjanja.

Pogled smo po nagovoru usmerili na uspešno zaključen projekt IR optika, ki je več kot 750 organizacijam vzpostavil optično povezavo s hitrostjo najmanj 1Gb/s.

Na konferenci je nato direktor Arnesa Marko Bonač predstavil načrte Arnesa in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport do leta 2020. Ti zajemajo izgradnjo brezžičnih omrežij na vzgojno-izobraževalnih zavodih in njihovo opremljanje z IKT opremo ter razvoj e-storitev in e-vsebin.

Kaj nam prinaša Internet stvari?

Med sedemnajstimi predavatelji smo gostili tudi gostujoča predavatelja iz Poljske in Luksemburga. Szymon Trocha iz poljskega zavoda Poznań Supercomputing & Networking Center je predstavil delovanje sistema PerfSONAR, Chris Pinchen, mednarodno priznani strokovnjak za vprašanja o varovanju zasebnosti na internetu, pa je predstavil svoj pogled na Internet stvari.

Udeležencem so bile predstavljene tudi druge novosti s področja informacijske infrastrukture in pomembne IKT storitve, namenjene uporabnikom iz sfer raziskovanja, izobraževanja in kulture. Predstavljenih je bilo več primerov dobrih praks uporabe novih tehnologij ter sodelovanj med organizacijami.

Posnetki predavanj in prosojnice

Mreža znanja se vedno znova utrjuje kot pomembno stičišče, na katerem se izmenjujejo informacije s širšega področja IKT ter rojevajo ideje za prihodnje dejavnosti na tem področju.

Posnetki s srečanja in predstavitve so na voljo na spletni strani konference in na portalu Arnes Video.
Fotografije s srečanja si lahko ogledate tukaj.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)